Kurortinių teritorijų statuso Klaipėdos valdžiai nereikia?

2011 01 19 @ 18:12  ›  Kategorijos: Dialogas tarp verslo ir valdžios, Verslo aplinka

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacija kviečia į diskusiją „Dėl Klaipėdos valdžios tingumo prarandami milijonai“. Diskusija skirta apžvelgti priežastis, dėl kurių Smiltynei, Giruliams ir II Melnragei iki šiol nėra suteiktas kurortinių teritorijų statusas. Šį statusą turi Ignalina, Zarasai, Anykščiai, Trakai, todėl paradoksalu, kad gražiausios teritorijos prie jūros yra neįteisintos. Kurortinės teritorijos statusas leidžia gauti nemenką finansinę paramą iš valstybės biudžeto. Kadangi Klaipėdos m. savivaldybė jau kelerius metus nepajudina nė piršto, kad šios teritorijos gautų tokį statusą, prarandami milijonai litų.

Pasak diskusijos rengėjų, pagal keliamus reikalavimus Smiltynė, Giruliai, II Melnragė puikiausiai galėtų pretenduoti į kurortinės teritorijos statusą. O gavus solidžias išmokas iš biudžeto atsivertų galimybės gerinti infrastruktūrą, tvarkyti paplūdimius, skatinti turizmą ir gerinti sąlygas atvykstantiems poilsiautojams.

„Nesuvokiamas Klaipėdos m. valdininkų delsimas pasistengti, kad Smiltynė, Giruliai, II Melnragė gautų kurortinių teritorijų statusą. Tai atneštų visokeriopą naudą – už gautą finansavimą būtų galima šias zonas sutvarkyti taip, kad čia būtų galima pritraukti kuo daugiau turistų“ , – sakė diskusijos rengėjai.

Šių metų valstybės biudžete kurortinėms teritorijoms skirta daugiau nei 2 mln. lt. Ignalinai – 506 000lt., Anykščiams – 684 000lt., Trakams – 688 000lt., o Zarasams dotacija siekė net 763 000lt. Kadangi Klaipėdos m. savivaldybė jau ketvirtus metus nė nesistengia, kad miestui priklausančios teritorijos prie jūros gautų kurortinių teritorijų statusą, nesunku apskaičiuoti, kad per šį laikotarpį uostamiestis prarado ne mažiau trijų milijonų litų. Šiuo metu Smiltynė, Melnragė ir Giruliai tvarkomi už miesto biudžeto pinigus.

Į Girulių, Smiltynės paplūdimius poilsiauti žmonės plūsta iš visos Lietuvos, tačiau tvarkyti jų paliekamas šiukšles, lūžtančią įrangą tenka tik iš Klaipėdos savivaldybės lėšų. Pernai uostamiesčio valdžia finansavimą paplūdimiams valyti mažino, taip pat biudžete nerado net 35 tūkst. Lt., reikalingų dalyvauti Mėlynosios vėliavos programoje. Todėl 2010 m., po ketverių metų, ypač švarius ir saugius paplūdimius ženklinanti vėliava Smiltynės, I ir II Melnragės paplūdimiuose – nebesuplevėsavo, o tai reiškia, kad Klaipėdos paplūdimiai – tiesiog dingo iš geriausiųjų Europos paplūdimių sąrašo.

Diskusija vyks sausio 20 d. (ketvirtadienį) Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (H. Manto 84, Klaipėda, 102 kab.). Diskusijos pradžia – 14 val.


Komentarai

Komentarų nėra.

Palikti komentarą